Dijital dönüşüm, bilgi teknolojilerinde yaşanan gelişimin uyum ve bütünleşme yoluyla toplumun ve sektörün ihtiyaçlarına göre çözüm bulunması, ekonominin ve ekonomik ilişkilerin getirilmesine neden olmuştur.
Teknolojide yaşanan en büyük gelişimin dijital ve bilgi teknolojileri alanında olduğu gerçeği artık yadsınamaz bir hale gelmiştir. Evrendeki en büyük dönüşüm, insanın kendini yeni bilgiler alanına yenilemesi ve bilgi teknolojileri alanında geliştirmesi ile olmaktadır. Dönüşümün etkilerinin görülmesi ile birlikte hem ekonomi hem de toplum bundan etkilenmiştir.
Dijitalleşen ekonomi, genişlemesi ve değişmesine alışık olduğumuz düzeni veya yaşadığımız hayatı değiştirmesi beklenmektedir. Ekonominin dijitalleşmesi sanal para, e-ticaret, online uygulama, sanal depolama gibi teknolojilerin gelişmesine öncülük etmiştir. Dijital ekonominin kelime anlamı artık yerini e-ticaret kelimesinin yerine bırakmıştır.
Dijitalleşen bir diğer platform bulut sistemlerinin kullanıldığı, internetin sağladığı tüm kaynakları temsil eden ve özelliklerine göre sınıflana ayrılmış nesnelerin tamamına her yerden uygun şartlarda ulaşım sağlayan bir uygulamadır.
Dijital Teknolojilerin Gelişimi
Artan rekabet koşullarının gelişen teknolojiyle ve artan küreselleşmeyle birlikte işletmelerin ilerleyen süreçte teknolojilerini geliştirmesi ve dijitalleştirmesinden bahsetmek mümkündür. Günümüzde dijitalleşmenin giderek çoğalması ve büyüyen yeni teknolojiler bir hayli kritik ehemmiyete sahip mevzular arasında yer almaktadır. Yeni dijital teknolojiler ve internet, ekonomik yararlılığın artması için bir hayli potansiyeli açığa çıkartarak arama, giriş, ulaşım ve yeniden üretim maliyetlerini büyük miktarda dönüştürmektedir.
Teknolojinin geldiği bu son noktada, paranın mülkiyeti güvenlik açısından çok ehemmiyet kazanmaktadır. Kişisel verilerin korunması, kişisel bilgilerin güvenliği ve gizliliği yeni ve daha güvenli veri koruması yöntemlerini ortaya çıkartmıştır. Güvenlikli koruma yöntemlerinin başında Soğuk cüzdan, genel ve özel anahtarlar, iki faktörlü koruma, sanal cüzdanlar şeklinde sıralanmaktadır. TR Karekod, Fast ile ödeme yöntemleri 2022 yılının ortalarında kullanılmaya başlanan bir diğer güvenli ödeme yöntemleri arasında yerini almıştır. Kripto paralar, fiziki ortamda olmayan, bir merkeze bağlı olmadan, kontrol merkezi bunmayan hızlı, uygun fiyatlı ve güvenli para transferi sunan sanal para birimleridir.
Dijital Paranın Genel Özellikleri Nelerdir?
Dijital paralar, Verileri bir ekran üzerinde elektronik olarak gösteren ve internet üzerinden transfer edilebilen paralardır. Yapı olarak yüksek hızda işlem yapabilme özeliğine sahip dijital paralar, tüm paraların özelliklerini taşımaktadır. Merkezi bir otorite tarafından oluşturulmuş olması ve fiziki olarak para formu niteliğinde olması, yapılan işlemlerin onay sürecinden geçmesi, işlem sırasında hayali değil gerçek kişi bilgilerine ihtiyaç duyulması, gerçek kişi bilgilerin kullanılması nedeniyle yapılan işlemlerin geriye alınamaması, gerçekleştirilen tüm işlemler merkezi kontrol sistemine dahil edildiği için muhtemel siber saldırı ve oluşabilecek arızalara karşı güven vermesi genel özellikleri arasında sayılmaktadır.
Sanal paralar, fiziksel para birimleriyle aynı değerlere sahip olsalar bile, birlikte hızlı ve sınırsız değer aktarımı, anlık işlemler, satın alma ve para transferleri gibi çevrim içi alışverişlere olanak sağlamaktadır. Sanal sistemler, online platformlar üzerinden her geçen gün daha popüler hale gelmektedir. Sanal para kullanımı her geçen gün artarken maddi değeri ve gücü önümüzdeki yıllarda artarak gelişme gösterecektir. Bu günden geleceğe bu sistem hem yurt içi ödemelerde hem de yurt dışı ve ülke ödemelerinde kalıcı bir hale gelecektir.
Kaynak
https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1660203
https://avys.omu.edu.tr/storage/app/public/behicey/133415/teknoloji%20ve%20ilet%C5%9Fim.pdf
https://www.kuveytturk.com.tr/blog/teknoloji/dijital-para-vs-kripto-para